Чудно вкусни сарми с кисело зеле – ето как да ги приготвите

...
Чудно вкусни сарми с кисело зеле – ето как да ги приготвите
Коментари Харесай

Намерих стара книга с рецепта за чудни зелеви сарми, у дома са луди по тях

Чудно вкусни сарми с кисело зеле – ето по какъв начин да ги приготвите като ползвате зелеви листа и кайма (или ситно нарязано месо).

Със захлаждането на времето и наближаването на коледните празници няма по какъв начин да не ни се прокрадне през мозъка ни, мисълта за вкусни, домашно приготвени, сочни и ароматни сарми с кисело зеле, написа tami.bg.

Тази вкусна манджа е обичана на доста генерации по нашите географски ширини. Правили са ги нашите баби и прабаби, вършим ги в този момент и ние, и най-вероятно ще се вършат и дълго след нас.

И няма по какъв начин, дано си признаем, те са толкоз изкушаващи със своята сочна и ароматна плънка, обгърнати в лист от домашно приготвено кисело зеле, просто няма по какъв начин да им устоим. Затова сме ви приготвили една страхотна рецепта от старите позабравени книги за зелеви сарми с кайма и ориз, която е изпитана, лесна и потвърдена във времето.

Сарми с кисело зеле

Едно вкусно предложение възпроизведено и отработено от нас, което не е по никакъв начин комплицирано, само че при вярно подбрани качествени артикули резултатът ще бъде впечатляващи сарми с кисело зеле, които са единствено на две хапки „ живот “.

Необходими артикули за сармите

600гр. свинско месо (смляно); 80гр. олио; 1300 гр.  кисело зеле; 1 глава кромид лук; 40 гр. ориз; 10 гр. брашно; 1 с.л. доматено пюре; джоджен; червен пипер, черен пипер; сол на усет.

Как се подготвят сарми с кисело зеле

За приготвянето на сарми с кисело зеле се сортира по-тлъсто месо, като може и да ползвате свинска кайма или примес. В гореща  лой запържвате лук, авансово нарязан на ситно, до момента в който омекне.

Добавяте ситно нарязаното месо (или кайма) и запържвате и нея дружно с лука. Прибавя се оризът, като се запържва, прибавяте напълно малко сол, червен пипер и наливате гореща вода или бульон в количество веднъж и половина повече от размера на ориза.

Когато оризът поеме водата добавяте авансово смляното месо.

Сместа се разбърква и се запържва леко. Прибавят се счукания черен пипер и джоджена. Сместа се увива в листа от кисело зеле в неголеми стегнати сарми, в които се слага по една супена лъжица от плънката.

За да се завият по добре и плътно, дебелите елементи на листото се изрязват.

Сармите се подреждат в плитка тенджера и се заливат с малко гореща вода. Варят се на слаб огън. А когато сармите са съвсем подготвени се прибавя чаша зелева супа и комат лимон, в случай че харесвате по-кисел усет.

За да имат по-хубав цвят, още първоначално, в соса се размива малко доматено пюре. Преди поднасяне сосът се подправя с разрушено яйце и лъжичка брашно. За да се поднесат в по-хубав тип, сосът се отделя, сармите се покриват с огромна плитка паница и се обръщат.

Така те резервират хубавата форма, която са получили при варенето. Сосът се налива към сърмите. Могат да се поднесат и със запръжка от червен пипер в масло.

За това ядене могат да се употребяват и листа от прясна зелка. Ако се спрете на този вид, то авансово би трябвало да ги попарите в подсолена вода, в която се разтваря и малко оцет. Листата разрязвате на две-три части, а твърдите части  начуквате  леко с дървен чук, с цел да омекнат и да се завиват по елементарно.

Успех!

Ако нашата рецепта за сарми с кисело зеле ви е харесала, може би ще ви допадне и рецепта за бързо кисело зеле в тенджера.

Не пропускайте и другото ни предложение за пиле с кисело зеле, за тези които избират бяло месо.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР